Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝROBA PLASTOVÝCH KARET

5 000 ks ... 0,76 mm, 4/4 CMYK

            3,30 Kč/ks + DPH

article preview

VÝROBA PLASTOVÝCH KARET

 

Výroba plastových karet

Plastová karta je nejčastěji vyráběna tzv. „sendvičovým způsobem“ laminací několika vrstev plastu při vzájemném působení teploty a tlaku v daném čase. Některé typy karet mohou být vyráběny rovněž vstřikováním. Nejčastěji používaným materiálem pro výrobu karet je Polyvinylchlorid (PVC).
 
Po vytištění archu, kdy se tiskne zvlášť přední a zadní strana karty se jednotlivé archy doplní o vrchní laminační fólii (overlay) a na speciálním zařízení se tzv. zbodují, aby při následné laminaci nemohlo dojít k posunu jedné strany karty proti straně druhé. V případě výroby bezkontaktních čipových karet se při bodování vloží mezi vnitřní potištěné archy ještě čipový inlet (arch, obsahující čipy a antény v požadovaných pozicích).
 
Během laminace dojde k prolnutí jednotlivých vrstev plastu, případně ke spojení jednotlivých vrstev speciálním teploreaktivním lepidlem. Výsledkem je zalaminovaný arch, ze kterého se následně, pomocí výsekového stroje, vysekávají jednotlivé karty. V případě požadavku zákazníka na podpisové pole je toto nanášeno na archy v požadovaných pozicích pomocí sítotisku před vysekáním jednotlivých karet.
 
Karty mohou mít lesklý, nebo matný povrch.
 
Rozměr karty je podle normy ISO: 85,60 mm (± 0,12 mm) x 54 mm (± 0,08 mm), standardní tloušťka karty je 0,76 mm, avšak dle požadavků zákazníka jsme schopni vyrábět karty v rozmezí 0,5 mm až 0,9 mm.
  
Takto vyrobené karty je možné dále personalizovat, případně po provedení výstupní kontroly předat zákazníkovi.
 
 
 
Ofsetový tisk
Ofsetový tisk patří do kategorie tisku z plochy, neboť jeho tisknoucí a netisknoucí místa na rozdíl od ostatních principů tisku jsou v jedné výškové úrovni. Zároveň klasický ofset zachovává základní princip kamenotisku a to je vzájemná odpudivost mastných tiskových barev a vody.
 
Ofset je tisk nepřímý, protože z tiskové formy se nejprve tiskne na pryží potažený válec a z něho teprve na papír. Barva se tedy přenáší dvakrát a předloha na tiskové formě není stranově převrácená. Zároveň umožňuje tisknout jemné detaily a i na méně kvalitní papír či plasty, na rozdíl od knihtisku. To je dáno pryžovým válcem, který je schopen přilnout i na ne zcela hladký povrch.
 
Pojmenování ofsetu vzniklo z anglického pojmu „off-set“, neboli v překladu tisk přenosný, nepřímý, anebo také z pojmu „set-off“, což znamená obtah.
 
Digitální tisk
Tisk na digitálních tiskárnách 8 barevnou technologií zaručuje dobrou kvalitu potisku. Další předností digitálního tisku jsou krátké dodací termíny.
 
Sítotisk
Technika tisku spočívá v protlačování tiskové barvy na plochém sítu, které tvoří výsledný motiv. Tento způsob tisku umožňuje nanášení několikanásobně silnější vrstvy barvy, než ofsetový či digitální tisk. Vzhledm k vysokému krytí se využívá při výrobě plastových karet k tisku podpisového proužku nebo metalických barev.
 
Termoprint
Personalizace jednotlivých karet – tisk údajů přímo na povrch karty.
 
Embossing
Personalizace jednotlivých karet – vyražení reliéfního písma s možností pokrytí barevnou fólií. Nejčastěji používané jsou zlaté, stříbrné a černé fólie. Alfanumerické znaky – velikost 0,3 cm a 0,5 cm, na řádek se vejde 29 znaků včetně mezer.
 
Balení do leporela
Jednotlivé karty je možné zabalit do průhledného obalu. Na obal se může natisknout např. logo společnosti, nebo požadovaný text. 
 
Direct mailing
Kompletace karty s průvodním dopisem, personifikace, rozeslání. 


 

 
 
 


Poslední fotografie